Per Imerslund – Forfatter

31 10 2010

 

Per Imerslund

 

Nils Per Imerslund (født 9. mai 1912 i Kristiania, død 7. desember 1943 på Aker sykehus, Oslo) var en norsk forfatter, eventyrer, nasjonalsosialist og frontkjemper under den andre verdenskrig. Han sloss i mellomkrigstiden i de tyske SA-troppene mot kommunistene i Berlin og deltok i den spanske borgerkrig på Francos side. Han sto bak innbruddet hos Leo Trotskij på Hønefoss i 1936, hvor de var ute etter beviser for Trotskijs angivelig revolusjonære virksomhet mot Norge.

Imerslund tilhørte venstresiden blant de norske nasjonalsosialistene, knyttet til Ragnarok-gruppen og sterkt preget av den såkalte Völkisch-bevegelsen i Tyskland. I denne tenkningen var ættetenking og etnisk renhet sentrale begreper. Bevegelsen oppfattet historien som en evig strid mellom etniske grupper og denne kampen måtte vinnes om ikke det nordiske mennesket skulle gå til grunne. De så jøder, frimurere, katolikker og kommunister som krefter som ødela germanerne og proklamerte derfor kamp mot disse. Deres avvising av kristendommen førte i Norge til at de vendte seg til de norrøne gudene. Per Imerslund ble derfor karakterisert som revolusjonær nasjonalsosialist, blant annet i biografien Det ariske idol. Imerslund var før og under krigen en sterk Quislingmotstander som han mente var i lomma på storkapitalen og tilpasset seg tyskerne i altfor stor grad. Slik ødela Quisling mulighetene for norsk selvstendighet overfor tyskerne. Det er hevdet at han planla å kidnappe Quisling, men slo opp krigsskade fra fronten i Karelen i Finland fra mars 1942 og døde av blodforgiftning før planene kunne settes i verk.

For Imerslund var det å trekke i tysk uniform et nødvendig onde, kampen mot «bolsjevismen» var viktigere enn Tyskland. Han så på den tyske militære okkupasjonen som et overgrep og brudd på den nasjonalsosialistiske tenkningen om folkenes selvbestemmelse. Det er hevdet at han helt siden høsten 1940 forsynte den allierte etterretningen med opplysninger om den tyske tilstedeværelsen i Norge, blant annet gjennom Otto Engelschiøn.

Imerslund var en myte i norske nazistiske miljøer allerede mens han levde. Dette skyldes blant annet hans høye, blonde, atletiske og vakre utseende sammen med hans internasjonale eventyr og aktivistiske erfaringer, og ikke minst hans evne til å kommunisere disse både skriftlig og muntlig. Særlig var dette tilfelle blant de anti-establishment-orienterte og de Quisling-kritiske nazistene.


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar